Praktyczny Przewodnik Turystyczny

Sognefjorden – fiord najgłębszy na świecie.

Kiedy jechać – Do Norwegii najlepiej jechać w okresie, kiedy można obserwować białe noce lub zorzę polarną. Największa szansa zobaczenia zorzy polarnej przypada na okres od listopada do lutego. Występowanie białych nocy można określić z precyzją co do dnia. Na Przylądku Północnym słońce nie zachodzi od 15 maja do 29 lipca. Nieco bardziej na północ na Svalbardzie białe noce trwają aż cztery miesiące – od 20 kwietnia do 20 sierpnia.

Godziny otwarcia sklepów.
Większość sklepów w Norwegii w dni powszednie  czynnych jest od godziny 9 do 17, jedynie większe sklepy pracują nieco dłużej – do godziny 18-21.
W niedzielę sklepy są zamknięte, z wyjątkiem centrów handlowych w okresie przed Bożym Narodzeniem. O każdej porze dnia i nocy zaopatrywać się można na stacjach benzynowych, które przypominają minimarkety. Można tu także napić się kawy lub zjeść coś ciepłego.

Co Kupić.
Najbardziej norweskim z upominków, które można przywieźć z tego mroźnego kraju, jest sweter lusekofte. Tradycyjny jest ręcznie robiony, wzorzysty i zapinany na duże guziki. Dużą wartość mają również wyroby ze srebra i cyny. Norwescy złotnicy i grawerzy są znani na całym święcie. Nawet królowa Sonja obdarowuje nimi swoich zagranicznych gości. Wielkim powodzeniem wśród turystów cieszą się wynalezione w Norwegii noże do sera.

Co zjeść.
Tradycyjnym przysmakiem Norwegów jest brązowy kozi ser geitost. Najlepiej smakuje pokrojony w cienkie plastry i podawany jako dodatek do chleba. Łasuchom polecamy norweską czekoladę. Mleczna, wykonana według tradycyjnej receptury zaspokoi gusta każdego. Spekesild to marynowany śledź. A jeśli mowa o wódce, to polecana jest linjeakevitt dojrzewa w dębowych beczkach na statkach, które przekroczyły równik.