merinisäkkäät

merinisäkkäät. Norjaa ympäröivät meret ovat runsaasti kalaa, jotka johtuvat ihanteellisista olosuhteista planktonin kehittymiselle kesällä. Runsas ruoka houkuttelee myös valaita, jotka ruokkivat planktonia, samoin kuin hammastetut valaat ja hylkeet, jotka syövät pääasiassa planktonia syövää kalaa. valitettavasti, monien vuosien ajan valaiden metsästyksen jälkeen Pohjois-Atlantilla ja Jäämerellä useat valalajit ovat sukupuuttoon. Tästä ei ole mitään viitteitä, että valaiden määrä tällä alueella tulee elpymään, ainoa poikkeus on jytisevät kasvot.

Pani kasvoni (minkehval) ulottuman pituus 7 – 10 m ja punnitaan 5-10 sinun. He ovat langan alla, toisin sanoen hampaiden sijasta suussa on sarvelevyt. Minka purjehti Azorien ja Huippuvuorten välillä.

Merivedet ovat vaarassa sammua [sei-valas), myös kuulokkeisiin, asuvat Finnmarkin rannikon tuntumassa. Heidän nimensä tulee sei (kalaa suvusta), jotka näkyvät myös täällä kauden aikana, ruokkia planktonia. Tämän valaiden lajin edustajien pituus saavuttaa 18 m, waga – 30 sinun. Vuotuisen muuttoliikkeen aikana merivedet menevät talveksi Luoteis-Afrikan ja Portugalin meriin, ja kesällä he palaavat Norjanmerelle ja eteläiselle Barentsinmerelle.

Finwal (fin valas) saavuttaa pituuden enintään 24 m ja painaa 80 sinun. Finwalsista tuli tärkein metsästyskohde w: n keksimisen jälkeen 1864 r. norjalainen Sven Foyn harppuuna räjähtävällä panoksella. Laittomat valaanpyytäjät ovat vähentäneet näiden eläinten määrän Atlantilla useaan tuhanteen. Myös finaalit ovat muuttavia eläimiä: he viettävät talven Espanjan ja Etelä-Norjan välisillä vesillä, ja kesä Pohjois-Norjan ympäristössä, Jan Mayenin ja Huippuvuorten saaret.

Suurin eläin maailmassa, sinivalas (bl3hval), kasvaa 28 m pitkä, ja sen paino on yhtä suuri kuin 110 sinun. Valaat tapetaan rasvan takia. W 1967 r. (aivan liian myöhäistä!) Kansainvälinen valaanpyyntikomissio on vihdoin päättänyt suojella heitä. Edessä 1864 r. he elivät 6000 – 9000 kappaletta. Tällä hetkellä valtamerien vesiin on jäänyt vain muutama sata sini-evää, ja vuosia 60. heitä ei nähty Norjan ympäristössä.

Siittiövalaat (spermsetthval), mitataan 19 m ja painaa 50 sinun, jolle on tunnusomaista "neliö” profiili. He syövät pääasiassa kalaa ja pääjalkaisia, ja he yleensä uivat karjan laskemisessa 15-20 yksilöitä. Valaslääkärit ovat ehtäneet kašalot valkealaisten ja arvokkaiden sperma-valaiden takia (spermasetti – aineen siittiöiden valasta, arvostettu kosmetiikassa muskin tuoksun vuoksi]. Onneksi muutama sperma-valaita tulee Vesteralenin luolarikkaille vesille, ja niitä voi tarkkailla erityisesti järjestetyillä veneretkillä.

Ryhävalas löytyy joskus Alesundin ja Varangerhałv0yan väliltä (pitkävartinen, knoIhval), hammasvalas, mitataan 15 m ja painaa 30 sinun. Ryhävalaat ovat ketterimpiä valaita. He hyppäävät usein veden yläpuolelle ja lyövät sitä hännällä, sitten he tekevät tyypillisiä ääniä. Luonto on antanut ryhävalaat kovalla äänellä: heidän matalan äänen kuuluvuutensa voidaan kuulla ja tallentaa jopa satojen mailien päästä.

Keula-valas (gr0tilandshval) lähes kokonaan purettu 1800-luvun lopulla., koska se tarjosi kaapeleita, kerran tarpeen korsettien valmistamiseksi, tuulettimet ja ruoskat. W 1679 r. Huippuvuorten ympärillä oli noin. 25 000 keula-valaat, nyt niitä on jäljellä vain kourallinen.

Örkit, kutsutaan miekkakalaksi, ja murhaajia monilla kielillä (miekkavalas), ovat suurimpia meripetoeläimiä. Näiden eläinten pituus on enintään 7 m ja punnitaan 5 sinun. Niitä on noin. 1500. Miekkavalaat uivat ryhmissä jälkeen 2 – 3 yksilöitä. He ruokkivat kaloja, tiivisteet, delfinami, pyöriäiset ja valaat (esimerkiksi kasvot), jotka voivat olla jopa suurempia kuin he itse. Grindwal (grindhval), pitkälohkoinen valas, noin. 6 m, uimassa jopa satojen yksilöiden laumoissa, esiintyy alueella Pohjois-Kap. Valkoiset akselit, se on beluchs (hvithval), aikeissa 4 m, he asuvat pääasiassa Jäämerellä, ja he uivat viiden tai kymmenen ihmisen laumoina.

Valkoinen ja harmaa narvali (narhval), päästä 3,5 m pitkä, on erottuva, kauan 2,7 m, kierre luun isku, joka työntyy uroksen ylähuulen alle. Kieł narwala, yksi hänen kahdesta hampaastaan, oli keskiajalla suuri kysyntä. (Se menee! myyttisen yksisarvisen kulman takana). Narvalit elävät pääasiassa Jäämerellä, ja aika ajoin he uivat jokia pitkin etsimään makeaa vettä. Heidän laumansa lasketaan 15 – 20 yksilöitä.

Butlo-nenät asuvat myös Norjan lähellä, Atlantin valkoiset ja tavalliset delfiinit.

Hylkeitä löytyy kaikkialta Norjasta meren rannalta. Tärkeimmät lajit ovat kirjohylje (stein-kobbe), harmaa sinetti (havert), foka Weddela [sormus], grenlandin sinetti [Granlandssel], huppari (klappmyss) ja sinetit wąsata [bldsel). Paljon isompi mursu (mursu), jossa asuu vain Huippuvuoret, saavuttaa pituuden enintään 4 m ja painaa 1300 kg. Se voidaan tunnistaa sen pitkät hampaat, kutsutaan iskuiksi, joka miehillä saavuttaa pituuden 1 m. Vaikka murskia metsästettiin kerran voimakkaasti hampaistaan ​​ja rasvastaan, alkaen 1952 r., kun heidät asetettiin suojaan, heidän väestönsä Huippuvuorilla saavutti. 1000 kappaletta