sjøpattedyr

sjøpattedyr. Havet rundt Norge er rikt på fisk, som skyldes ideelle forhold for utvikling av plankton om sommeren. Overfloden av mat tiltrekker seg også bardehvaler, som spiser på plankton, samt tannhval og sel, som hovedsakelig spiser fisk som spiser plankton. dessverre, etter mange år med jakt på hvaler i Nord-Atlanteren og Arktis, er flere hvalarter på randen til utryddelse. Det er ingen indikasjoner på dette, at antall hvaler i denne regionen noen gang vil komme seg, det eneste unntaket er det dundrende ansiktet.

Slår ansiktet mitt (minkehval) rekkevidde 7 – 10 m og veie 5-10 din. De er underwire, det vil si at i stedet for tenner har de hornplater i munnen. Minka seiler mellom Azorene og Svalbard.

Seawals i fare for utryddelse [sei-hval), også tilhører underwiren, bor utenfor kysten av Finnmark. Navnet deres kommer fra sei (fisk fra leprechaun-familien), som også dukker opp her i løpet av sesongen, å mate på plankton. Lengden på representanter for denne arten av hvaler når 18 m, en waga – 30 din. Under den årlige migrasjonen går sjøvandringene til havet i Nordvest-Afrika og Portugal om vinteren, og om sommeren vender de tilbake til Norskehavet og det sørlige Barentshavet.

Finwal (finnhval) når lengden opp til 24 m og veier til 80 din. Finwals ble det viktigste jaktmålet etter oppfinnelsen av w 1864 r. av norske Sven Foyn en harpun med en eksplosiv ladning. Ulovlige hvalfangere har redusert antallet av disse dyrene i Atlanterhavet til flere tusen. Finwals migrerer også dyr: de tilbringer vinteren i farvannet mellom Spania og Sør-Norge, og sommer i havene rundt Nord-Norge, øyene Jan Mayen og Svalbard.

Det største dyret i verden, blåhval (bl3hval), vokser til 28 m i lengde, og vekten er så høy som 110 din. Hvalene blir drept på grunn av fettet. W 1967 r. (mye for sent!) Den internasjonale hvalfangstkommisjonen har endelig bestemt seg for å beskytte dem. Foran 1864 r. de levde 6000 – 9000 stykker. For øyeblikket er det bare noen få hundre blå finner igjen i havvannet, og i årevis 60. de ble ikke sett i havene rundt Norge.

Spermhvaler (spermsetthval), måle til 19 m og veier til 50 din, preget av "firkant” profil. De spiser hovedsakelig fisk og blæksprutter, og de svømmer vanligvis i telleflokker 15-20 enkeltpersoner. Spermhvaler er utarmet av hvalfangere på grunn av spekkhugg og dyrebare spermhvaler (spermaceti – substans fra spermhvalens hode, verdsatt i kosmetikk for duften av musk]. Heldigvis kommer noen få spermhvaler til det rike vannet i Vesteralen og kan sees på spesialorganiserte båtturer.

En pukkelhval kan noen ganger bli funnet mellom Alesund og Varangerhałv0ya (langfinnet, knoIhval), tannhval, måle til 15 m og veier til 30 din. Knølhval er blant de smidigste hvaler. De hopper ofte over vannet og slår det med halen, da lager de karakteristiske lyder. Naturen har gitt knølhvalene høy stemme: deres lave rop kan høres og tas opp selv hundrevis av miles unna.

Hvalhval (gr0tilandshval) ble nesten helt utstanset på slutten av 1800-tallet., fordi det ga underwires, en gang nødvendig for produksjon av korsetter, vifter og pisker. W 1679 r. rundt Svalbard var det ca.. 25 000 buehval, nå er det bare en håndfull av dem igjen.

Orker, kalt sverdfisk, og mordere på mange språk (spekkhogger), er de største marine rovdyrene. Disse dyrene når en lengde på opptil 7 m og veie til 5 din. Det er ca.. 1500. Spekkhogger svømmer i grupper etter 2 – 3 enkeltpersoner. De spiser fisk, sel, delfinami, marsvin og hvaler (for eksempel et ansikt), som til og med kan være større enn dem selv. Grindwal (grindhval), langhval, ca.. 6 m, svømme i flokker på opptil flere hundre individer, forekommer i området opp til Nordkapp. Hvite sjakter, det er beluchs (hvithval), opp til 4 m, de lever hovedsakelig i Ishavet, og de svømmer i flokk på fem til et dusin individer.

Hvit og grå narval (narhval), strekker seg til 3,5 m i lengde, har et særegent, lenge på 2,7 m, spiralbeinslag, som stikker ut under hannens overleppe. Kieł narwala, faktisk en av hans to tenner, var i stor etterspørsel i middelalderen. (Det går! bak hjørnet av den mytiske enhjørningen). Narhvaler lever hovedsakelig i Arktis, og fra tid til annen svømmer de opp elvene på jakt etter ferskvann. Besetningene deres teller 15 – 20 enkeltpersoner.

Butnoser bor også i nærheten av Norge, Atlanterhavshvite og vanlige delfiner.

Sel kan finnes over hele Norge ved kysten. De viktigste artene er havnselen (stein-kobbe), grå sel (havert), foka Weddela [ringsel], grenland sel [granlandssel], hettegenser (klappmyss) og sel wąsata [bldsel). Mye større hvalross (hvalross), som bare er bebodd av Svalbard, når lengden opp til 4 m og veier til 1300 kg. Det kan gjenkjennes av sine lange huggtenner, kalte slag, som hos menn når lengde 1 m. Selv om hvalross en gang ble jaktet intenst etter fangst og fett, fra 1952 r., da de ble satt under beskyttelse, deres befolkning på Svalbard nådde ca.. 1000 stykker