Fauna – Landpattedyr

Fauna-Terrestriske pattedyr Norge er hjemsted for mange forskjellige arter av pattedyr, det vi møter og med oss, og mange arter som er karakteristiske for de nordlige regionene. Imidlertid en bestemt måte for folk å bosette seg på (mange gårder, riktignok spredt langt fra hverandre, men det er nesten jevnt fordelt over hele landet) har en begrensende effekt på det naturlige miljøet, og bidrar også til å redusere antall dyr.

Kaniner (kanin), som trolig en gang rømte fra avlsgården, de bosatte seg sør og sør-vest i landet. Ishare (harej finnes over hele Norge, spesielt på heier eller fjellenger, og noen ganger også i skoger. Pinnsvin [pinnsvin) finner du sør for Trandelag. De skogkledde områdene og innsjøene i Sør-Norge er bebodd av et stort antall bever [bever). Borsuki [grevling) de bor i elvedalene og skogene i Sør-Norge, mens oterne (oter) i vannet i elver som flyter blant skoger og i havet (bortsett fra den nordlige delen av Finnmark).

Vesler (lykkelig) og hermelin (myskatt) de er rikelig i alle distrikter. Pelsen av de nordlige variantene blir hvit om vinteren. Det er nettopp på grunn av den vakre vinterkjolen at hermelin er fanget. Ensom jerv, glad i ensomhet (jerv), den større fetteren til vesen, bebor fjellskog og nedre fjellområder, hovedsakelig nær sump og innsjøer i Nordland og i Øst- og Midt-Norge. Skogmartner (skog torv) kan observeres i mange våte områder, skogkledde områder sør for Finnmark. Norki, funnet i skogkledde områder i nord så langt som Tromsø, de liker også vann.

Vanlige fekoin ekorn) de finnes i stort antall i barskog over hele Norge. Shrews er også vanlig (spissmus) og gnagere, som en husmus (husmus), brun rotte [gått i stykker] og nornica (markmus), beboer alle distrikter. Selv om den brune rotten har det latinske navnet Rattus norvegicus, det vil si den norske rotten, ikke fra Norge, men fra Asia; den kom bare en gang til den europeiske verden om bord på norske skip. Noen gnagere, som inkluderer engelske voles, fjellrotter og nordlige vannrotter, selv i høyder 1300 m.

Lemmings (lemen), forekommer i fjellområder på ca.. 30% landområde, de bor hovedsakelig i deler som ligger i en høyde på ca.. 800 m i sør og i de nedre delene av det nordlige landet. Disse dyrene vokser til 10 cm i lengde, de har myk fawn-svart pels, beaded øyne og fremtredende øvre fortenner. Lemmings kan bli sinte når du møter dem i fjellet, lage sus og knirk, og til og med angripe! En rekke lemming som lever i skog (skoglemen) bor nær den svenske grensen mellom Hedmark og Finnmark. De fleste arter av norske flaggermus (flaggermus| bor sør i Norge, men den nordlige flaggermusen finnes over hele landet.

Området der hjorten er funnet (hjort) den strekker seg så langt som polarsirkelen, mens rådyr lever i skoger sør og øst i Norge. De skogkledde områdene sør fra landet til Sør-Finnmark er elgenes domene [elg], kloke dyr, hvilken – i strid med eventyrene til turister – hold deg borte fra mennesker og veier. Reinsdyr (reinsdyi) bor i store flokker i naturen, vanligvis over øvre grense for skognivået, noen ganger også i høyden 2000 m n.p.m., spesielt på Hardangeryidda-platået, men han finnes også i Jotunheimen, Dovre-fjell og i fastlandsdelene av Trandelag fylke. Finnmarksreinene eies av samene (Samer), som fører flokkene til sjøen på begynnelsen av sommeren, og for vinteren vender de tilbake til det indre av landet med dem. Mindre karibou fra Svalbard (svalbardrein) forekommer bare på øyene Svalbard.

På slutten av årene 40. do Parku Narodowego Dovrefjell wprowadzono ponownie woły piżmowe |moskusokse), sprowadzone z Grenlandii Iwięcej informacji w ramce w rozdziale Środkowa Norwegia).

Podobnie jak w wielu innych krajach wilki (ulv) nie cieszą się sympatią rolników, pasterzy reniferów czy myśliwych.

W Norwegii żyje bardzo niewiele przedstawicieli gatunku, głównie skupiają się w okolicach Hammar, a także w Finn-marku. Wilki, które od czasu do czasu przywędrują z Rosji, zabija się ze względu na rzekome zagrożenie wścieklizny. Rude lisy (rodreyjs finnes mange steder, men antallet synker på grunn av hyppig scab-sykdom. Fjellreven, det vil si fenki (fjellrev), de ligger i området nord for jernbanelinjen Oslo-Bergen, hovedsakelig over skogbunnen, og også på Svalbard. Et sjeldent dyr er en gaupe som lever alene i skog {gaupe|, den eneste representanten for store katter som bor i Europa.

Brune bjørner (bjorn) de har blitt forfulgt i århundrer. En håndfull av artene overlevde i skogkledde daler langs den svenske grensen, mellom Hedmark og Finnmark. Den eneste permanente gruppen bjørn i Norge bor i 0vre Pasvik nasjonalpark i Sør-Finnmark.

Isbjørn (isbjorn) de bor bare på Svalbard. De er ikke typiske landdyr, ettersom de tilbringer mye tid på ispakker eller driver store krasjer. Siden ikrafttredelsen i 1973 r. jaktforbudet har økt antallet til mer enn 5000. Isbjørnen er verdens største land kjøtteter, veier opp til 720 kg og når en lengde på opp til 2,5 m. Til tross for størrelsen er disse dyrene raske og smidige. Pelsen på fotsålene gjør det lettere å navigere på is og snø og gir ekstra isolasjon. Isbjørner lever hovedsakelig av sel, hvaler kastet på stranden, fisk og fugler, imidlertid angriper de sjelden reinsdyr eller andre landpattedyr (gjelder også – for en flaks – menneskelig]. Isbjørnemelk består av i 30% fra fett, det vil si at det er den mest brennende maten til alle kjøttetende pattedyr. Det gjør at bjørnene kan vokse raskt og hjelper dem med å tåle lave temperaturer. På grunn av sitt spesifikke kosthold inneholder leveren til en isbjørn en så stor mengde vitamin D., at hun kunne drepe en mann, som ville spise henne.