Fauna – Landzoogdieren

Fauna-landzoogdieren Noorwegen herbergt veel verschillende soorten zoogdieren, wat we ontmoeten en met ons, en veel soorten die kenmerkend zijn voor de noordelijke regio's. Er is echter een specifieke manier waarop mensen zich vestigen (talrijke boerderijen, weliswaar ver uit elkaar verspreid, maar het is bijna gelijkmatig over het hele land verdeeld) heeft een beperkend effect op de natuurlijke omgeving, en draagt ​​ook bij aan het verminderen van het aantal dieren.

Konijnen (konijn), die waarschijnlijk ooit is ontsnapt uit de fokkerij, ze vestigden zich in het zuiden en zuidwesten van het land. Poolhazen (harej komt overal in Noorwegen voor, vooral op heidevelden of bergweiden, en soms ook in bossen. Egels [egel) bevindt zich ten zuiden van de Trandelag. De beboste en met meren bezaaide gebieden van Zuid-Noorwegen worden bewoond door een groot aantal bevers [Bever). Borsuki [das) ze leven in de rivierdalen en bossen van Zuid-Noorwegen, terwijl de otters (oter) in de wateren van rivieren die tussen bossen en in de zee stromen (behalve het noordelijke deel van Finnmark).

Wezels (gelukkig) en hermelijn (myskatt) ze zijn er in overvloed in alle districten. De vacht van de noordelijke variëteiten wordt in de winter wit. Juist door het prachtige wintergewaad zitten hermelijnen vast. Eenzame veelvraat, dol op eenzaamheid (jerv), de grotere neef van de wezel, bewoont bergbossen en lager gelegen berggebieden, voornamelijk in de buurt van moerassen en meren in Nordland en in het oosten en midden van Noorwegen. Bosmarters (bos turf) kan in veel natte gebieden worden waargenomen, beboste gebieden ten zuiden van Finnmark. Norki, gevonden in bosrijke gebieden in het noorden tot aan Tromso, ze houden ook van water.

Gemeenschappelijke fekoin-eekhoorns) ze komen in grote aantallen voor in naaldbossen in heel Noorwegen. Spitsmuizen komen ook vaak voor (spissmus) en knaagdieren, zoals een huismuis (huismuis), bruine rat [gebroken] en nornica (markmus), bewonen alle districten. Hoewel de bruine rat de Latijnse naam Rattus norvegicus heeft, dat wil zeggen, de Noorse rat, niet uit Noorwegen, maar uit Azië; het is slechts één keer aangekomen in de Europese wereld aan boord van Noorse schepen. Sommige knaagdieren, waaronder Engelse woelmuizen, bergratten en noordelijke waterratten, zelfs op hoogte 1300 m.

Lemmings (lemen), komt voor in berggebieden op ca.. 30% land gebied, ze leven voornamelijk in delen die zich op een hoogte van ca.. 800 m in het zuiden en in de lagere delen van het noorden van het land. Deze dieren groeien op 10 cm lengte, ze hebben een zachte fawn-zwarte vacht, kralenogen en prominente bovenste snijtanden. Lemmings kunnen boos worden als je ze in de bergen tegenkomt, sissen en piepen, en zelfs aanvallen! Een variëteit aan lemming die in bossen leeft (skoglemen) woont vlakbij de Zweedse grens tussen Hedmark en Finnmark. De meeste soorten Noorse vleermuizen (knuppel| woont in het zuiden van Noorwegen, maar de noordelijke vleermuis is overal in het land te vinden.

Het gebied waar het hert wordt gevonden (rood Hert) het strekt zich uit tot aan de poolcirkel, terwijl reeën in bossen in het zuiden en oosten van Noorwegen leven. De bosrijke gebieden van het zuiden van het land tot het zuiden van Finnmark zijn het domein van de eland [eland], wijze dieren, welke – in tegenstelling tot de sprookjes van toeristen – blijf weg van mensen en wegen. Rendier (reinsdyi) leeft in grote kuddes in het wild, meestal boven de bovengrens van het bosniveau, soms zelfs op hoogte 2000 m n.p.m., vooral op het Hardangeryidda-plateau, maar hij is ook te vinden in Jotunheimen, Dovre-fjell en op het vasteland van de provincie Trandelag. De Finnmark-rendieren zijn eigendom van de Sami (Sami mensen), die de kuddes aan het begin van de zomer naar de zee leiden, en voor de winter keren ze met hen terug naar het binnenland. Kleinere kariboe van Svalbard (svalbardrein) komt alleen voor op de eilanden Svalbard.

Aan het einde van de jaren 40. Muskusossen zijn opnieuw geïntroduceerd in het Dovrefjell National Park |muskusos), geïmporteerd uit Groenland I Meer informatie in het kader in het hoofdstuk Centraal Noorwegen).

Net als in veel andere landen, wolven (wolf) ze zijn niet geliefd bij boeren, rendierherders of jagers.

In Noorwegen leven maar heel weinig soorten, ze zijn voornamelijk geconcentreerd in de omgeving van Hammar, en ook in Finn-mark. Wolven, die van tijd tot tijd uit Rusland komen, het pleegt zelfmoord vanwege de vermeende dreiging van hondsdolheid. Rode vossen (rodreyjs zijn op veel plaatsen te vinden, maar hun aantal neemt af als gevolg van de frequente schurftziekte. Poolvossen, dat wil zeggen, fenki (bergvos), ze bevinden zich in het gebied ten noorden van de spoorlijn Oslo-Bergen, głównie powyżej piętra lasów, a także na Svalbar-dzie. Rzadkim zwierzęciem jest żyjący samotnie w lasach ryś {gaupe|, jedyny przedstawiciel zamieszkujących Europę dużych kotów.

Niedźwiedzie brunatne (bjorn) były prześladowane od stuleci. Garstka przedstawicieli gatunku przetrwała w zalesionych dolinach wzdłuż granicy szwedzkiej, pomiędzy Hedmarkiem a Finnmarkiem. Jedyna stała grupa niedźwiedzi w Norwegii żyje w Parku Narodowym 0vre Pasvik w południowym Finnmarku.

Niedźwiedzie polarne (isbjorn) mieszkają jedynie na Svalbardzie. Het zijn geen typische landdieren, omdat ze veel tijd doorbrengen op ijspakken of grote crashes. Sinds de inwerkingtreding in 1973 r. door het jachtverbod is hun aantal gestegen tot meer dan 5000. De ijsbeer is 's werelds grootste landcarnivoor, wegen tot 720 kg en het bereiken van een lengte van maximaal 2,5 m. Ondanks hun grootte zijn deze dieren snel en wendbaar. De vacht op de voetzolen maakt het gemakkelijker om op ijs en sneeuw te navigeren en zorgt voor extra isolatie. IJsberen voeden zich voornamelijk met zeehonden, walvissen die op het strand worden geworpen, vissen en vogels, ze vallen echter zelden rendieren of andere landzoogdieren aan (inclusief – wat een geluk – mens]. IJsberenmelk bestaat uit in 30% van vet, dat wil zeggen, het is het meest calorische voedsel van alle vleesetende landzoogdieren. Het stelt de beren in staat snel te groeien en helpt ze lage temperaturen te weerstaan. Door zijn specifieke voeding bevat de lever van een ijsbeer zo'n grote hoeveelheid vitamine D., dat ze een man kon doden, wie zou haar opeten.