Eläimistö – Maan nisäkkäät

Eläin-maanpäälliset nisäkkäät Norjassa asuu monia erilaisia ​​nisäkäslajeja, mitä tapaamme ja kanssamme, ja monia lajeja, jotka ovat tyypillisiä pohjoisille alueille. Kuitenkin erityinen tapa ihmisten asettumiseen (lukuisia maatiloja, tosin hajallaan kaukana toisistaan, mutta se on melkein tasaisesti jakautunut koko maahan) on rajoittava vaikutus luontoon, ja myötävaikuttaa myös eläinten määrän vähentämiseen.

Kanit (kani), joka todennäköisesti kerran pakeni jalostustilalta, he asettuivat maan etelä- ja lounaisosiin. Arktinen jänis (harej löytyy kaikkialta Norjasta, etenkin nummilla tai vuoristoniityillä, ja joskus myös metsissä. Siilit [siili) löytyy Trandelagin eteläpuolelta. Etelä-Norjan metsäisillä ja pilkkuisilla alueilla asuu suuri määrä majavia [juoma). Borsuki [mäyrä) he asuvat Etelä-Norjan jokilaaksoissa ja metsissä, kun saukot (saukko) metsien keskellä virtaavien jokien vesillä ja meressä (lukuun ottamatta Finnmarkin pohjoisosaa).

Lantut (onnellinen) ja ermine (myskatt) niitä on runsaasti kaikilla alueilla. Pohjoisten lajikkeiden turkki muuttuu valkoiseksi talvella. Juuri kauniin talvipukun takia ermiinit ovat loukussa. Yksinäinen ahma, joka rakastaa yksinäisyyttä (jerv), lumikon isompi serkku, asuu vuoristometsissä ja alemmilla vuoristoalueilla, lähinnä suon ja järvien lähellä Nordlandissa sekä Itä- ja Keski-Norjassa. Metsämarset (metsäturve) voidaan havaita monilla märillä alueilla, metsäalueet Finnmarkin eteläpuolella. Norki, löytyy metsäalueilta pohjoiseen Tromsoon asti, he pitävät myös vedestä.

Tavalliset fekoin-oravat) niitä on paljon havumetsissä ympäri Norjaa. Haukat ovat myös yleisiä (spissmus) ja jyrsijät, kuten talohiiri (talohiiri), ruskea rotta [rikki] ja nornica (markmus), asuttavat kaikki piirit. Vaikka ruskealla rotalla on latinankielinen nimi Rattus norvegicus, eli norjalainen rotta, ei Norjasta, mutta Aasiasta; se vain saapui kerran eurooppalaiseen maailmaan norjalaisten alusten parissa. Jotkut jyrsijät, jotka sisältävät englantilaisia ​​myrkyt, vuoristo- ja pohjoiset vesirotat, jopa korkeudessa 1300 m.

Lemmings (sitruuna), esiintyy vuoristoalueilla noin. 30% maan alueella, he elävät pääasiassa osissa, jotka sijaitsevat noin. 800 m maan eteläosassa ja pohjoisosissa. Nämä eläimet kasvavat 10 cm pitkä, heillä on pehmeä mustanmusta turkki, helmillä koristeltu silmä ja näkyvät ylemmät etuhampaat. Lemmings voi suuttua, kun tapaat heitä vuorilla, tehdä sihisevää ja ähtelevää, ja jopa hyökätä! Erilaisia ​​lemming, jotka elävät metsissä (skoglemen) asuu lähellä Ruotsin rajaa Hedmarkin ja Finnmarkin välillä. Useimmat norjalaisten lepakoiden lajit (lepakko| asuu Norjan eteläosassa, mutta pohjoista lepakkoa löytyy ympäri maata.

Alue, jolla peura löytyy (saksanhirvi) se ulottuu napapiirille asti, kun taas hirvet elävät Norjan etelä- ja itäosissa. Metsän alueet maan eteläosasta Finnmarkin eteläpuolelle ovat hirvien alue [hirvi], viisaat eläimet, mikä – vastoin turistien satuja – pysy kaukana ihmisistä ja teistä. Poro (reinsdyi) asuu suurina laumoina luonnossa, yleensä metsän ylärajan yläpuolella, joskus jopa korkeudessa 2000 m n.p.m., varsinkin Hardangeryiddan tasangolla, mutta hänet löytyy myös Jotunheimenista, Dovre-fjell ja Trandelagin läänin mantereella. Finnmarkin porot ovat saamelaisten omistuksessa (Saamelaiset), jotka johtavat karjat mereen kesän alussa, ja talveksi he palaavat maan sisälle heidän kanssaan. Pienempi caribou Huippuvuorilta (svalbardreiini) esiintyy vain Huippuvuorten saarilla.

Vuosien lopulla 40. Myssihärät on palautettu Dovrefjellin kansallispuistoon |myskihärkä), tuotu Grönlannista I Lisätietoja Keski-Norjan luvun laatikossa).

Kuten monissa muissa maissa, sudet (susi) viljelijät eivät pidä niistä, poronhoitajat tai metsästäjät.

Hyvin harvat lajit elävät Norjassa, ne ovat keskittyneet pääasiassa Hammarin läheisyyteen, ja myös Finn-markalla. Sudet, jotka tulevat Venäjältä ajoittain, se tappaa itsensä väitetyn raivotautiuhan vuoksi. Punakettu (rodreyjoja löytyy monista paikoista, mutta heidän lukumääränsä vähenee usein syytaudin takia. Arktiset ketut, eli fenki (vuorikettu), Ne sijaitsevat Oslo-Bergen-rautatien pohjoispuolella, pääasiassa metsänpohjan yläpuolella, ja myös Huippuvuorilla. Harvinainen eläin on ilves, joka asuu yksin metsissä {Ilves|, ainoa Euroopassa asuvien suurten kissojen edustaja.

Ruskeakarhut (bjorn) heitä on vainottu vuosisatojen ajan. Kourallinen lajeista selvisi metsäisissä laaksoissa Ruotsin rajalla, Hedmarkin ja Finnmarkin välillä. Norjan ainoa pysyvä karhuryhmä asuu 0vre Pasvikin kansallispuistossa Etelä-Finnmarkissa.

Jääkarhuja (isbjorn) he asuvat vain Huippuvuorilla. Ne eivät ole tyypillisiä maaeläimiä, koska he viettävät paljon aikaa jääpakkauksissa tai ajelehtivissa isoissa kaatumisissa. Sen voimaantulosta 2004 1973 r. metsästyskielto on lisännyt niiden määrää yli 5000. Jääkarhu on maailman suurin maansyöjä, paino enintään 720 kg ja pituus enintään 2,5 m. Koostaan ​​huolimatta nämä eläimet ovat nopeita ja ketteriä. Jalkapohjan turkki helpottaa navigointia jäällä ja lumella ja tarjoaa lisäeristeen. Jääkarhut ruokkivat pääasiassa hylkeitä, valaat heitetään rannalle, kalat ja linnut, he kuitenkin hyökkäävät harvoin poroihin tai muihin maaeläimiin (mukaan lukien – mitä onnea – ihmisen]. Jääkarhu maito koostuu 30% rasvasta, eli se on kaikkien lihansyöjien maa-nisäkkäiden kalorein ruoka. Sen avulla karhut voivat kasvaa nopeasti ja auttaa heitä kestämään alhaisia ​​lämpötiloja. Erityisen ruokavalionsa vuoksi jääkarhun maksa sisältää niin suuren määrän D-vitamiinia., että hän voisi tappaa miehen, kuka syö hänet.