Ryby

Ryby. W morzach Norwegii żyje bardzo wiele różnorodnych gatunków ryb Niektóre mają znaczenie gospodarcze. Najpospolitsze gatunki to dorsz (torsk), szprot (bńsling), łupacz (kolje), makrela [makreli), mojwa, z rodziny stynków [lodde|, dobijak (storsil), ling (lande, ryba jadalna spokrewniona z dorszem), łosoś w okresie tarła (lub okoń oceaniczny -uer) i dorsz z czarnym grzbietem (ryba z rodziny wątluszowatych – sei). Brzydki, lecz bardzo miły sum (steinbit) jest bardzo smaczny, podobnie jak ślizgacz [ale-kvabbe). Ławice śledzi (sild), halibutów [hellesfisk) i dorszów wątłuszowatych [lysing) przerzedziły się na skutek zbyt intensywnych połowów.

Do najważniejszych jadalnych skorupiaków należą krewetki (reker), kraby (krabbe) i homary [hummer). Małże (blaskjell) również są bardzo smaczne.

Najbardziej rozpowszechnioną rybą słodkowodną jest łosoś (laks). Duża społeczność wędkarzy-sportowców stara się, aby ryby te były jak najzdrowsze. Niestety, obecnie choroby przenoszą się z ryb hodowlanych na ryby w stanie dzikim, co w niektórych rejonach doprowadziło do poważnych problemów (zob. wyżej podrozdział Środowisko i ekologia). Brązowy łosoś [arret) również jest wysoko ceniony przez wędkarzy, ale żyje tylko na południu. Inne jadalne ryby, występujące dość powszechnie, to okoń [abor), arktyczna odmiana pstrąga (roye), arktyczny lipień (harr), leszcz [brasme), lin (suter) i węgorz [al).